Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάπου το έχετε δει σε ανύποπτο χρόνο στο διαδίκτυο, αλλά δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα για αυτό, και φυσικά εννοώ το Patreon. Η κυρία αφορμή που μπαίνω στη διαδικασία να κάνω ένα εκτενές αφιέρωμα για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγκειται στο γεγονός πως αντικειμενικά πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που το χρησιμοποιούν οι influencers σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί τους αποφέρει παθητικό εισόδημα, είτε μέσω εφάπαξ δωρεάς, είτε μέσω μηνιαίων συνδρομών από τους οπαδούς τους που σπεύδουν να τους στηρίξουν οικονομικώς.
Το Patreon ήρθε να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει αρκετούς influencers, όπως και δημιουργούς στο YouTube που βγάζουν ελάχιστα χρήματα με τούτη την ενασχόληση, αφού η πλειονότητα εξ αυτών που ανεβάζει συστηματικά βίντεο ως youtuber παραμένουν ανικανοποίητοι με τα μηδαμινά κέρδη που λαμβάνουν από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο οπτικοακουστικό υλικό τους. Επομένως παροτρύνουν το κοινό που τους λατρεύει και τους ακολουθεί να του στέλνει οικονομική ενίσχυση απευθείας στο patreon.com που οι κρατήσεις ανέρχονται από 5% έως 12%, σε αντίθεση με το YouTube που κρατάει 30% από τις συμμετοχές των συνδρομητών στα κανάλια.
Παρακάτω θα σας εξηγήσω αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το patreon.com, μαζί με μερικές συμβουλές που ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμες εάν τις αξιοποιήσετε σωστά.
Τι είναι το Patreon
Eίναι μία πλατφόρμα που ιδρύθηκε το 2013 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ από τον Jack Conte και το Sam Yam, και παρέχει την δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να λαμβάνει άμεση χρηματοδότηση από τους οπαδούς του, είτε ως δωρεά, είτε μέσω μηνιαίας συνδρομής, ανάλογα με τα ποσά που έχει καθορίσει ο εκάστοτε influencer, είτε παρέχοντας τους αποκλειστικό υλικό που πρέπει να το πληρώσουν για να το δουν, όπως βίντεο φωτογραφίες, άρθρο, σκίτσο κ.λπ, ή να το ακούσουν εφόσον πρόκειται για τραγούδι, μουσική, ηχητικό αρχείο podcast.
Επί της ουσίας πρόκειται για μία καινούργια μορφή Crowdfunding προς τον δημιουργό ώστε να συνεχίσει το έργο του, χωρίς να εξαρτάται από εταιρείες, παρά μόνο από τους θαυμαστές του. Από το ξεκίνημα του, έγινε αμέσως δημοφιλές, προφανώς γιατί τα οφέλη του ήταν πρωτοποριακά για την εποχή, και παράλληλα, διότι έδωσε την δυνατότητα στους καλλιτέχνες να χρηματοδοτούν οι θαυμαστές τη δουλειά τους και όχι οι εταιρίες που αισχροκερδούν και παίρνουν τη μερίδα του Λέοντος από τα έσοδα τους.
Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μουσικών παγκοσμίως που δεν ήθελαν να συνεργαστούν ή να κλείσουν συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική εταιρία για να χρηματοδοτήσει τη μουσική παραγωγή που είχαν σκοπό να υλοποιήσουν, και ζήτησαν από το ευρύ κοινό να προσφέρει τον οβολό τους μέσω του Patreon ώστε να είναι ανεξάρτητοι και να μην έχουν ανάγκη κανέναν. Ωστόσο για να μην υπάρχουν παρερμηνείες στα γραφόμενα μου, τα χρήματα που δίνουν οι υποστηρικτές δεν προσμετρώνται ως μορφή επένδυσης, ούτε λαμβάνουν κάποιο μερίδιο από την δουλειά ή από τα κέρδη.
Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Patreon, μέχρι τώρα κατόρθωσε να βοηθήσει περισσότερους από 100.000 δημιουργούς, συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από 2.000.000 δωρητές (χρήστες), ένα πραγματικά φανταστικό χρηματικό ποσό που αδιαμφισβήτητα προκαλεί εντύπωση.
Τα θετικά του Patreon
Ένας από τους κυριότερους λόγους που κάποιος δημιουργός παρατάει ότι έχει ξεκινήσει, οφείλεται στο ότι δεν δύναται να βιοποριστεί από τα πενιχρά έσοδα των δραστηριοτήτων του, και αναγκάζεται να κάνει μία άλλη δουλειά που θα του δίνει τα προς το ζην, ώστε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Κάπως έτσι αρκετοί έχουν εγκαταλείψει την φιλόδοξη πορεία που είχαν διαγράψει με πολύ κόπο και πάθος.
Ωστόσο με την έλευση του Patreon, επιλύθηκε αυτό το μείζον ζήτημα, με τη μόνη προϋπόθεση ότι ο influencer απαιτείται να έχει κάποιο κοινό και να μπορεί να τους πείσει να το στηρίξουν μέσω τούτης της μεθοδολογίας. Επίσης η πλατφόρμα παρέχει διάφορα εργαλεία που καθιστούν πιο αποτελεσματικό το crowdfunding, αλλά προσφέρονται μόνο στο Pro ή Premium πακέτο, και φυσικά δεν απαιτείται να πληρώσεις κάτι από την τσέπη σου, αφού η εταιρεία προνόησε να γίνει μέσω κρατήσεων από τα κέρδη που βγάζεις.
Τα αρνητικά του Patreon
Βέβαια, ένα από τα αρνητικά στοιχεία που προσωπικά με βρίσκουν αντίθετο, είναι πως η φορολόγηση των εσόδων από την πλατφόρμα που ξεκινάει από τα 5%, 8% και φτάνει μέχρι 12%, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέο, παρόλο που δεν χαρακτηρίζεται ως τεράστιο σε σχέση με ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένα τέλος επεξεργασίας πληρωμών, που είναι μικρό μεν, και παρακρατείται από τα κέρδη πριν σου στείλουν την πληρωμή στον τραπεζικό σου λογαριασμό, χωρίς να μπορείς να το αποφύγεις.
Όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, στο βασικό πακέτο που φέρει την ονομασία Lite υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και δεν μπορείς να κινείσαι με ευελιξία, οπότε αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να μεταβείς στο Pro package ή στο Premium package που η φορολογία εκεί είναι τσουχτερή, και κατά κάποιο τρόπο τους βάζεις συνεταίρους στην τσέπη σου. Αν σε ενοχλεί αυτή η ιδιομορφία, τότε παρέμεινε μακριά από το Patreon και ζήτησε από τους οπαδούς σου να σου στείλουν την οικονομική ενίσχυση κατευθείαν στον τραπεζικό σου λογαριασμό ή στην Paypal.
Πως χρησιμεύει στους influencers
Αρχικά να επισημάνω κάτι που δεν είναι αυτονόητο, και συχνά παραμερίζεται από αρκετούς αδαείς ανθρώπους που έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι, χρησιμοποιώντας το Patreon θα λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, και μην περιμένετε να βγάλετε τρελά κέρδη μέσα από αυτή την πλατφόρμα. Εκτός και αν είστε κάποιος καταξιωμένος στον τομέα σας που τον ακολουθεί τεράστιο πλήθος, που ούτως ή άλλως σε αυτό το επίπεδο -και κατά πάσα πιθανότητα- έχεις πολλαπλές πηγές εσόδων και δεν εξαρτιέται σε από μόνο μία πηγή.
Η προσωπική μου συμβουλή σε όλους τους επίδοξους δημιουργούς και influencer είναι να χρησιμοποιείται όλα τα μέσα και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα σας, όπως στην προκειμένη περίπτωση το Patreon.com, ακόμη και αν το κάνετε για χόμπι. Το ζητούμενο της υπόθεσης είναι να μην μείνετε πίσω στον ανταγωνισμό, γιατί μετά θα τρέχετε να καλύψετε τη διαφορά και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Επίσης, εάν για οποιοδήποτε λόγο απευθύνεστε σε αγγλόφωνο κοινό και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τότε να θυμάστε πως οι Αμερικάνοι τρέφουν μεγάλο σεβασμό και προτίμηση σε τούτη την πλατφόρμα, και πολύ πιθανόν να ευνοηθείτε οικονομικά από τις ενδεχόμενες συνεισφορές που θα λαμβάνεται σε τακτικό επίπεδο.
Γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις δημιουργών που συγκεντρώνουν κάθε μήνα σχεδόν πάνω από 1.000 δολάρια, με μικρές δωρεές της τάξεως των πέντε και δέκα δολαρίων, χωρίς να θεωρούνται τρανταχτά ονόματα.
0 Σχόλια